Branzeturi
CHEVRE

chevre-branza
Branzeturi - CHEVRE

CHEVRE (branza de capra)

Cu un gust puternic, deosebit de rafinat fata de branza cu care suntem obisnuiti aici (telemea), gust care provine atat din rasa de capre care dau laptele cat si din alimentatia lor perfect controlata, “chevre” este produsa de partenerul nostru francez, dna Stephanie Mathon, originara din muntii Jura.
Din 2008 aceasta fermiera inimoasa din localitatea Vogna asigura ingrijirea, mulgerea si prelucrarea laptelui din care provin minunatele bucatele de branza livrate individual, nu in “calup”, in ferma Valcombe.

Stephanie, sau “la Steph”, cum o chemam noi, realizeaza in fiecare zi, printr-o tehnica doar de ea stiuta, cele cateva zeci de minuni artizanale, provenind din 240 de litri de lapte, pentru a obtine o branza unica.
In fiecare seara fermiera asigura mulgerea capritelor (trebuie stiut ca se face o singura mulgere pe zi), apoi laptele este pus in rezervor in timpul noptii.

A doua zi dimineta laptele este inchegat si lasat in repaus 24h pentru a se inchega. Tot atunci zerul este retras si branza este pusa in forme , apoi intoarsa prima data si sarata, inainte de a fi pusa la temperatura si umiditate controlate, pentru 24 h.

Dupa acest timp branza se scoate din forme si este intoarsa pe a doua fata si sarata putin, lasandu-se inca 24 h pentru a se zvanta.
Dupa a doua etapa dupa uscarea aceasta este stocarea in rafturi de uscare pentru a extrage umiditatea care ramane si a continua uscarea.
Apoi vor urma inca minim 8-10 zile de afinare intr-o scurgatoare pentru a fi degustata ca branza “chevre frais” (proaspata).
Suplimentare ca branza sa treaca in “demi-sec” si apoi inca 15 zile ca sa treaca in chevre “sec”.
Cu cat mai mult branza se usuca la aer cu atat gustul va fi mai pronuntat, textura branzei va fi mai tare. Astfel, o branza “proaspata” in functie de timpul de afinare, va avea 12% grasime, iar una afinata va avea cca 14% grasime, aceasta explicandu-se prin cantitatea de apa care diminueaza odata cu uscarea si eliminarea apei.

Trebuie stiut ca in luna ianuarie caprele sunt in perioada de gestatie si mulgerea lor nu este posibila, pentru a pastra animalelor hrana pentru pui. Aceasta perioada se poate prelungi pana in februarie in functie de diferentele climatice care influenteaza ciclul de reproducere si de productivitate al acestor animale atat de pasnice si blande.

Comanda acum!
tel: 0743.132.231
email: contact@bonplat.ro