Branzeturi
Comte

comte-branza
Branzeturi - COMTE

COMTE

Este denumirea unei branze din Franta, produsa in regiunea Franche Comté, atestata si denumita din 1958 - AOC* si din 1996 - AOP**; aria ei de fabricatie este specifica si delimitata pentru regiunile Jura, Doubs si Est de Ain.

Comté este o branza din lapte crud de vaca; consistenta este obtinuta prin presare, la o temperatura mai ridicata (sub cea de fierbere). In etapa finala a realizarii se modeleaza in roti, cu diametrul cuprins intre 55 si 75 de cm si o masa intre 32 si 45 kg. Pentru o roata de branza Comté sunt necesari cca 450 de litri de lapte.
Istoria Comté isi are originea in Evul Mediu. In acele timpuri, marimea unui comitat (comté, in limba franceza ) determina crescatorii de vaci sa se grupeze in asociatii, astfel incat volumul de lapte pe care il puneau impreuna le permitea sa produca o cantitate mai mare de branza. Este explicatia pentru care nici astazi branza Comté nu este inregistrata de un singur fermier. Prin cele 60.000 de tone fabricate pana in prezent, Comté-ul este prima marca de branza franceza denumita AOC.

Fermierii sunt obligati sa asigure cate un hectar de pasune fiecarei vaci si hrana acestora nu poate sa contina nici un produs modificat genetic (OGM) sau fermentat. Vacile sunt hranite cu iarba proaspata imediat ce sezonul o permite si cu fan in timpul iernii. Randamentul de lapte nu poate depasi 4600 kg / ha.
Atelierele de prelucrare nu pot sa colecteze lapte de la mai mult de 25 de km distanta (lista locatiilor din raportul INAO este inchisa).
Uimitoarea bogatie a aromelor branzei Comté este datorata in special conditiilor de crestere a animalelor: pasune extensiva, la o altitudine medie cuprinsa intre 300 – 1000 m (in masivul Jura), fapt care asigura o flora foarte diversificata (2000 de specii - mai mult de 40 % din flora franceza).

Comanda acum!
tel: 0743.132.231
email: contact@bonplat.ro