Branzeturi
MORBIER

morbier-branza
Branzeturi - MORBIER

MORBIER

O localitate din Franta - situata in Muntii Jura, regiunea Bourgogne, Franche – Comté – care si-a imprumutat numele de la un fost canal care cobora din locul ”La Carronnée” pana in centrul asezarii si care, cu timpul, a secat. Morbier este faimos pentru branza care se produce aici, pentru partiile de schi care au fata catre nord si pentru orologeria lui. Intr-adevar, in 1660, fratii Mayet fabricau in Morbier primele ceasuri. In secolul al XIX-lea, localitatile Morbier si Morez formeaza impreuna capitala ceasornicarilor din Franche-Comté.

Faimoasa dunga neagra
La sfarsitul zilei, dupa ce mulgea vacile, taranul producea branza din putinul lapte pe care il obtinea. A doua zi, dimineata, el mai facea inca o branza pe care o punea deasupra celeilalte, din ajun. In acest timp, pentru a proteja prima branza, intindea pe suprafata ei crusta de grasime recuperata din caldarea de arama in care fusese facuta. Obtinea astfel o branza delicioasa care cantarea intre 8 si 10 kilograme si care avea o dunga cenusie prin mijlocul ei.
Astazi, aceasta dunga cenusie este obtinuta din carbune vegetal care nu influenteaza gustul branzei.

Chiar daca procesul de fabricatie si gustul branzei Morbier sunt atestate si protejate, aceasta branza este continuu controlata. Toti cei care intervin in productia si distributia branzei Morbier, de la producatorul de lapte, fabricuta si pana la atelierul de maturare, se supun unor reguli stricte si specifice.
Exigenta acestor producatori de branza din Doubs si Jura este recompensata cu o ”Denumire de Origine Controlata” (DOC, in limba romana; AOC in limba franceza), in 22 decembrie 2000. In 2002, aceasta marca obtine si ”Denumire de origine protejata”. Incepand cu aceasta data, singurul Morbier original este cel care poarta numele Morbier AOD. Pentru acesti maestri ai branzei este o protectie si un omagiu adus ”savoir faire-ului” ancestral; o ocazie de a continua si proteja o istorie si o traditie.

Comanda acum!
tel: 0743.132.231
email: contact@bonplat.ro