Branzeturi
TOMME

tomme-branza
Branzeturi - TOMME

TOMME

Cuvantul Tomme are la origine termenul “toma” care semnifica in jargonul din Savoia”branza fabricata in pasunile alpine. Inainte tomme era o branza de casa, destinata consumului familial. Astazi si-a castigat locul in intregime pe un platou de branzeturi fine in Franta.

Originar din Savoia (regiune dinspre spre masivul Alpilor francezi), are mai multe “ramuri” in functie de departamentele in care se afla producatorii, dar concentrate numai in regiunea de est a Frantei, spre granita cu Elvetia (Savoie, Jura, Haute Savoie, Franche Comte).

Tomme du Jura este produsa in cooperative de fermieri si este AOP si AOC (appellation d’origine protégée / controlee), beneficiind de toate standardele de calitate de la fiecare producator.

Este produsa din lapte de vaca inchegat, presat, neincalzit (neprelucrat termic). Are forma unei roti cu o crusta gri si cu urme de mucegai albe. Interiorul este galbui. Se caracterizeaza prin consistenta semidura si prin mici gauri in interior (bule de aer) datorita faptului ca este presata mai putin in procesul de fabricatie. Contine cca 30% materie grasa.

Este in special o branza cu raspandire locala in Franta, care este din ce in ce mai ceruta de cunoscatori, in special pe un “plateau de fromages”, datorita gustului lejer de lapte dar care lasa in papile o agreabila senzatie de prospetime.

Comanda acum!
tel: 0743.132.231
email: contact@bonplat.ro

bonplat-news
Doresti ofertele speciale BonPlat
sau retetele noastre gustoase?
Aboneaza-te la newsletterul nostru!
Informatiile tale NU vor fi furnizate tertelor persoane.