Branzeturi

Branzeturi frantuzesti specialitati din regiunea Bourgogne.

In 2015, Centrul National Interprofesional al economiei laptelui mentiona existenta a 1200 de sortimente de branzeturi in Franta, in vreme ce ghidul publicat in 2015 de revista Profession fromager a inclus 1800 de sortimente de branzeturi obtinute din lapte crud. Versatilitatea este explicabila datorita numeroaselor variatiuni in spatiu si timp pe care le-au cunoscut branzeturile artizanale dar si faptului ca de la un producator la altul, aceeasi reteta este comercializata sub denumiri diferite, cu referire mai ales la branza obtinuta industrial.

Franta este recunoscuta ca „tara celor 300 de branzeturi”. Chiar Generalul de Gaulle a intrat in istorie cu o remarca despre acest detaliu: ”cum ar putea sa fie guvernata o tara (Franta) care detine 365 de feluri de branza”, altfel spus cate un fel de branza pentru fiecare zi a anului. Si Churchill a intrat in istorie cu o afirmatie din timpul in care nemtii ocupasera Franta, in al doilea razboi mondial: ”o tara asa cum este Franta, care stie sa fabrice mai bine de 200 de feluri de branzeturi, nu va putea niciodata sa dispara”.

Cetatenii din Bourgogne sunt recunoscuti in Franta pentru statornicia si curajul cu care au stat in fata germanilor in acea perioada.

Toate branzeturile comercializate de BonPlat sunt din Bourgogne: ”stramosul” cascavalului, renumitul si ravnitul COMTE ale carei origini sunt mentionate din 1264, in Muntii Jura, in Franche Comte, cea mai vanduta dintre branzeturile Frantei, Morbier, pentru istoria caruia ne intoarcem doua secole in urma pe aceleasi teritorii din Bourgogne, Bleu de Gex si Bleu de la Marre, Tomme, branza din lapte de capra, Moelleux. In total 8 sortimente AOP ale caror arii geografice de provenienta sunt doar in Bourgogne.